top of page
Paris

La Petite Ceinture

Париж, Франция

построен:   в процес на одобрение 

дължина:    32 км  

дейности  разходки, арт инсталации, фестивали, исторически турове, барове, кафета, ресторанти, спорт, култура

Построена през далечната 1867 г. околоградската железница в Париж, дълга около 32км, спира да бъде използвана и от 1934 г. насам трасетата са изоставени, части са застроени а останалите са дори затворени за достъп.

Прекрасните места през които преминава вдъхновяват група ентусиасти и през 2020 г. те се обединяват около идеята да направят трасетата достъпни и да ги обединят отново в ринг. До момента едва 10км са публично достъпни а няколко гари са превърнати в барове и ресторанти.

The Promenade Plantée

Париж, Франция

построен:    1993г.

дължина:     4,7 км

дейности:    изложби, фитнес площадки и уреди, концерти ,исторически турове, 

             кафенета, ресторанти, магазини, галерии

            

             

 

Парижкият парк върху виадукта Daumesnil е първият повдигнат парк в Света. Трафика по железопътното трасе спира през 1969. Години след това парижани решават да го превърнат, в богато озеленена пешеходна пътека. Добавени са стълби и асансьори, който да осигурят достъп до парка. Пространствата под арките на бившия виадукт са превърнати в търговски площи. Проектът спомага за съживяването на квартала през който минава, приканвайки нови жители и бизнеси да се преместят в района.

New York

Ню Йорк, САЩ

NEW YORK HIGHLINE

построен:  2009г.

дължина:   3,75км

дейности:  разходки, концерти, арт инсталации, театрални постановки,

           исторически турове, танци,йога курсове, семейни и училищни програми

 Старата снабдителна влакова линия, преминаваща през сърцето на Ню Йорк, е превърната в надземен железопътен парк за разходки и почивки. За 2016 година са регистрирани 8,000,000 посетители - повече от всяка друга дестинация в града. Линията е струвала около 250 млн.$ и по прогнози ще донесе на Ню Йорк над 1 млрд. $. 

HATACHANA

Тел Авив, Израел

построен:    2010г.

размер:      4000 м2

дейности:    кафенета, ресторанти, бутици, ежегоден бирфест,

             моден фестивал, изложби, исторически турове, семейни програми,

             седмичен хранителен пазар

 

 Изоставена повече от 50 години, историческата гара в Тел Авив е реставрирана и превърната в оживена зона за отдих, пазаруване, развлечения и туризъм, запазвайки автентичния си характер. На другия край на линията гарата в Йерусалим претърпява същата трансформация.

Tel Aviv
Zürich

IM VIADUKT

Цюрих, Швейцария

построен:   2010г.

дължина:    0,5 км

дейности:   пазаруване, разходки, гастрономия

Виадукта построен през 1894 г., някога е разделял индустриалната зона на Цюрих от развития жилищен район, намиращ се недалеч от централната гара на града. Сега този виадукт (паметник на културата) е превърнат от градска бариера в 500-метров свързващ елемент. Под 53те арки  се помещават магазини, ресторанти, кафенета и изложбени зали. А върху по-ниската от двете железопътни линии на трасето минава пешеходен и велосипеден път. Това градско място за срещи ви кани да се разхождате, да пазарувате, да се наслаждавате, да ядете и пиете.

GANGCHON RAIL-PARK

Чунчон, Корея

построен:   2011г.

дължина:    8,5 км

дейности:   каране на рикша, гастрономия

 Построен върху нефункциониращата вече влакова линия, железопътният велопарк Gangchon е популярна туристическа атракция, където посетителите могат да карат рикши по старите железопътни линии, докато се наслаждават на прекрасните природни гледки към река Буханганг. Успехът на линята води до изграждането на още 4 други. Подобни паркове съществуват също в Норвегия, Германия, Франция и САЩ.

Gangchon

Train Track Park

Йерусалим, Израел

построен:    2013г.

дължина:     7 км

дейности:    изложби, концерти ,исторически турове, 

             кафенета, ресторанти, магазини, сувенири, рикши под наем,

             улични библиотеки, безплатни фитнес уреди, скейтборд инсталации

             

 

Паркът е построен върху - и включва в своя дизайн - оригиналните железопътни линии на стария влак, свързващ Йерусалим с Тел Авив. Паркът се превръща в символ на съвместното съществуване в разделения град, тъй като минава през еврейски и арабски квартали и се използва от жителите и на двете.

Jerusalem

Nordbahntrasse

Вупертал, Германия

построен:   2014г.

дължина:    23км

дейности  колоездене, тичане, скейтборд, графити турове, дрезина,

            паркур, катерене, сезонни културни и граждански инициативи,

            училищни събития, исторически турове

 Бившата влакова линия е преустроена в атракционен велопарк. Повдигната на мост над хълмистия Вупертал бивша влакова линия, пресичайки целия град без кръстовища, се превръща в бърза алтернатива за придвижване. Преминавайки през 5 тунела и множество виадукти, трасето предлага красиви гледки към града. 

Wuppertal
Copenhagen

Green cycle routes

Копенхаген, Дания

построен:   2016г.

дължина:    до момента 58км (до 2026г. планувани 110км)

дейности  колоездене, тичане, скейтборд, графити турове, дрезина,

            паркур, катерене, сезонни културни и граждански инициативи,

            училищни събития, исторически турове

 В опит да накара повече хора от предградията да карат колела в центъра на града, кметът на Копенхаген въвежда серия от "Зелени велосипедни маршрути" (Green cycle routes). До 2026 г. са планирани 22 маршрута, обхващащи 110 километра. Те са отделени от останалата инфраструктура и имат минимален контакт с трафика. Поради тяхната ширина те действат като магистрали за велосипедисти, осигурявайки на жителите, които живеят извън центъра на града жизненоважна алтернатива на обществения или моторния транспорт за по-дълги пътувания.

Atlanta

Atlanta BeltLine

Атланта, САЩ

построен:   до 2018г. 18км 

дължина:    53 км  

дейности  колоездене, пешеходно придвижване, обучителни разходки, обшностни събирания, тичане,             скейтборд, велотурове, инсталации на артисти, галерии, безплатни фитнес курсове,

            катерене, обучителни събития, исторически турове, веломагазини,

Единствения поект, подобен за "Зеленият ринг" в София, които има запазени железопътни линии даващи възможност за реализацията на зелено околовръстно около града е "Зеления пояс на Атланта".

Той обединява общо 45 квартала и представлява 53км споделено трасе, между трамвай, велосипедисти и пешеходци.

"Atlanta Beltline" е вече едно от най-популярните обществени пространства в града. До този момента изградената източна част се използва от 2,5 милиона пешеходци годишно и разполага с над 3200 апартамента, изградени по протежение на 4,8 километровия маршрут. Компании като McKinsey & Co, BlackRock и PagerDuty се надпреварват да наемат офис пространства в близост до трасето, а проектът става все по-мащабен в следствие инвеститорския интерес.

Не случайно го наричат “най-амбициозният проект за интелигентен растеж в страната”.

bottom of page